Midwinter Sounding & Zweethut Ceremonie 2014/2015

Zaterdag spoelde het van de regen en hagelde het met stenen zo groot als mentos, zei mijn lief. 2 kilometer verderop hadden wij een midwinter zweethutceremonie waar nagenoeg niets viel. Ik vind het een fijn idee om te denken dat wij het weer op dit kleine plekje aarde hebben beinvloed met onze gezongen intuitieve gebeden en intenties. Voor mij was het een ervaring van magie. Alsof we even met zijn allen uit de wereld stapte en in een tijdsvacuum belanden.

Maar heilige kak zeg, ik was even vergeten hoe rauw de zweethut traditie ook kan zijn. Sjouwen met hout, enorme jerrycans water en kloven van brute blokken hout in de koude en storm. In nakie, met bevroren tenen, in blubber en pikkedonker kleren bij elkaar zoeken. Kannonuh!! Tegelijk maakte dat afzien me ook wakker en bewust van de natuur en hoever ik me daar vaak van verwijderd voel in mijn comfortabele huisje en warme kacheltje. Verwijderd van besef van wat moeder aarde ons allemaal geeft zodat wij in onze comfortabele ‘illusies’ kunnen blijven leven. Het voelde ook als een essentieel onderdeel, dit offeren van mijn zweet en afzien om me te verbinden met de zweethut plek en de natuurkrachten, zodat ze me inzichten konden komen brengen.

De hut was een teleportatie machine voor mij, alsof we tegelijk de aarde en de kosmos in dreven met de mooie Rosalie als poortwachter bij het vuur en Jan Albert die ons droeg zodat we niet verdwaalden. We hebben onze stemmen laten horen vanuit onze diepste pijnen tot onze hoogste goddelijke lichtheid …en oooiiiooioiii wat is het altijd weer THUIS komen in de universele taal van klank die voorbij het dagelijks bewustzijn en onze lineaire taal gaat. Heel erg bijzonder. Dat raakt diep.

Het ritueel is voor mij een omwenteling geweest waarbij ik in het diepe donker ben gezakt om de demonen van het oude jaar los te laten zodat ik het licht wat het nieuwe jaar me gaat brengen kon toelaten. De dagen gaan weer lengen, het licht neemt weer toe en ik laat me erdoor leiden dit jaar.

Dankbaar voor alles wat ik heb ontvangen dit jaar. En dat was enorm veel. Ik voel me rijk. Dankbaar voor iedereen die er een bijdrage aan heeft geleverd. Dank dank dank, lieve jullie!

zweethut midwinter 2014